Skrevet d. 19. januar 2024 af Tobias knudsen

7 Myter om solcremer

Når solen kigger frem, er det vigtigt at beskytte sig mod dens skadelige stråler for at undgå solskoldninger og potentielle risici for hudkræft. Men der er mange myter om solcreme derude og det er vigtigt at adskille fakta fra fiktion så man ikke går galt i byen og dermed ikke opnår den bedst mulige beskyttelse. Her er en række udbredte myter om solcreme, som vi i Lille Kanin vil ønske flere kendte sandheden til.
7 myter om solcreme

Myte 1: “Solcremer kan ikke blive for gamle.”

Den er god nok. Solcreme kan blive for gammel. De fleste solcremer har en holdbarhedsdato på to år eller mere, men det er vigtigt at tjekke holdbarhedsdatoen og smide solcremen ud, hvis den er udløbet. Selvom den stadig er inden for datoen, kan solcremens effektivitet falde, hvis den har været opbevaret under ugunstige forhold som høj varme eller direkte sollys. Hvis der er et krukkesymbol på produktet, kan det holde sig x antal (Tallet som står i midten af krukken) måneder i åben tilstand.

Myte 2: “Man risikerer at få D-vitaminmangel, når man bruger solcreme.”

Både og. Brugen af solcreme har indflydelse på din krops evne til at producere D-vitamin. Men er man typen som opholder sig bare lidt i solen, vil behovet for d-vitamin være dækket. Årsagen findes i at det både er svært at påføre solcremen fuldstændig korrekt over hele kroppen og at der skal meget lidt sol-lys til at for at vores behov er dækket. En tommelfinger regel er 5-30 min sol om ugen i sommermånederne. Da der er en smule belæg for myten er det også nemt at forstå hvorfor nogen kan gå galt i byen og helt droppe solcremen. Men Overlæge Lars Rejnmark fra Århus Universitetshospital udtaler: “Jeg vil gerne opfordre folk til, at de bruger solcreme, når de er i solen, vi skal nok få vores D-vitamin, og risiciene ved ikke at bruge solcreme er langt mere alvorlige”

Myte 3: “Man skal kun smøre sig ind en gang.”

Ikke helt. Det er en udbredt misforståelse, at man kun behøver at påføre solcreme en gang om dagen. Solcreme skal genpåføres regelmæssigt, især hvis man er udsat for sved, vand eller tørring med et håndklæde. Kræftens Bekæmpelse anbefaler vandfast solcreme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråling, men husk at forny påføringen for at opretholde beskyttelsen.

Myte 4: “Faktor 50 er dobbelt så godt som faktor 30.”

Ikke helt. Faktor 50 beskytter ikke dobbelt så godt som faktor 30. En solcreme med faktor 50 blokerer for 98 procent af solens UV-stråler, mens faktor 30 blokerer for 97 procent. Selvom forskellen er minimal, tilbyder faktor 50 stadig en lidt bedre beskyttelse. Kræftens Bekæmpelse anbefaler minimum faktor 15 til den danske sommer og min. Faktor 30 i udlandet, men personer med lys hud kan overveje en højere faktor. Kilde: https://www.cancer.dk/solkampagnen/

Myte 5: “Solspray beskytter lige så effektivt som solcreme.”

Både og. Når du sprayer solcreme på, risikerer du at påføre et for tyndt lag, hvilket ikke giver tilstrækkelig beskyttelse. Sørger du for at bruge tilstrækkeligt er der ingen forskel. Danskerne smører sig generelt med for lidt solcreme. For at solcremen beskytter din hud optimalt, skal du smøre dig med 20 gram solcreme pr. m2 hud. En god tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld.

Myte 6: “Solcreme er kræftfremkaldende.”

Falsk. Solcreme er ikke kræftfremkaldende. Tværtimod, alt forskning peger på at solcremer er noget af det eneste som bidrager til forebyggelsen af potentiel kræft forsaget af solens stråler. Det er derfor uhørligt vigtigt at bruge solcreme for at beskytte huden mod solens skadelige stråler og dermed reducerer risikoen for hudkræft. Der kan dog være forskel på hvilke stoffer solcremer indeholder. Solcremer købt i EU, er underlagt strikse krav til indholdsstoffer. Dog hvis du vil være helt sikker, anbefales det at købe solcremer som er svanemærket. På denne måde sikre du at din solcremer ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer.

Myte 7: “Man skal kun bruge solcreme når solen skinner.”

Ikke helt. Myten om, at man kun skal bruge solcreme, når solen skinner, er desværre en udbredt misforståelse. Selv på overskyede dage trænger op til 80 procent af solens skadelige UV-stråler igennem skyerne og når ned til jorden. Dette betyder, at din hud stadig er udsat for potentielt skadelig stråling, selv når solen ikke er synlig. Det er derfor vigtigt at forstå, at UV-stråling ikke er begrænset til solrige dage, og at din hud kan blive beskadiget selv på overskyede eller kølige dage. I Danmark anbefales det at man bruger solcreme når UV-indekset er over 3.

Konklusion

Det er vigtigt at skelne mellem myter og fakta om solcreme for at opnå den bedst mulige beskyttelse mod solens skadelige virkninger. Brug solcreme regelmæssigt, genpåfør det, når det er nødvendigt, og vælg den rette faktor baseret på din hudtype og solens intensitet. Husk også at kombinere solcreme med andre solbeskyttelsesforanstaltninger som skygge og tøj for at beskytte din hud mod solen effektivt. Solcreme er en vigtig allieret i kampen mod solskader, så brug den med tillid og viden om dens sande egenskaber.

Familievenlig solcreme

7 myter om solcreme7 myter om solcreme

Solcreme SPF50+ 75ml

kr. 119,95
7 myter om solcreme7 myter om solcreme

Solstift SPF50+ 16ml

kr. 99,95
7 myter om solcreme7 myter om solcreme

Solspray SPF30 200ml

kr. 239,95

Andre relevante artikler: